top of page
  • Foto van schrijverJoyce

Wat doet een massage eigenlijk met je, behalve dan dat het gewoon heel fijn is natuurlijk :)

Wanneer is het de laatste keer dat jij een massage hebt gehad?

Waarschijnlijk moet je lang nadenken over die vraag. We doen tegenwoordig enorm ons best gezond te blijven en ons fit te voelen : sporten, gezond eten, mediteren noem maar op.

Massage komt vaak niet in het rijtje voor. Het nemen van een massage wordt vaak als een luxe gezien of iets wat alleen topsporters regelmatig ondergaan. Maar wist je dat een massage heel veel voordelen heeft voor je gezondheid? Hieronder de belangrijkste voordelen van een massage:


**Een massage maakt gelukkig en helpt stress te verminderen**

Tijdens een massage worden 2 ‘gelukstofjes’ aangemaakt, namelijk oxytocine (ook wel bekend als het knuffelhormoon) en endorfine. Oxytocine is betrokken bij allerlei processen die met veiligheid en geborgenheid te maken hebben. Elke liefdevolle aanraking van de huid zorgt voor aanmaak van oxytocine. En dat geeft een geluksgevoel, een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Deze geluksstofjes remmen daarnaast ook nog is de aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Dus weg stressgevoel en hallo geluksgevoel :-)


** Een massage geeft rust in je hoofd**


Een massage kan heel goed helpen bij vervelende gedachtes. Tijdens een massage focus je je op de aanrakingen, strijkingen en knedingen van de masseuse. Hierdoor kom je in weze in een meditatieve toestand. Je lichaam ontspant zich en dat vervelende stemmetje (ook wel monkey mind genoemd ;) ) verwijnt lekker naar de achtergrond. Hierdoor kom je dichterbij je natuurlijke staat van zijn. Deze staat bereik je ook tijdens een meditatie.


** Massage verbetert je weerstand**


Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van een massage op de gezondheid. Zo blijkt dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden.


** Massage verbetert de bloedcirculatie en afvoer van afvalstoffen**


De bloedcirculatie is van vitaal belang voor ons lichaam. Via het bloed worden voedingsstoffen naar de cellen vervoerd en afvalstoffen afgevoerd. In de spieren is een goede doorbloeding ook van belang, Een spier maakt namelijk bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spieren, maar soms kunnen er zogenaamde “knopen” ontstaan. Een knoop, ook wel een triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar blijft plakken en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, wat een dof, zwaar en moe gevoel geeft in de spier. Die knopen zorgen er ook voor dat de spier om sommige plekken wat korter is en daardoor kan trekken aan het uiteinde ervan, wat pijn veroorzaakt. Door middel van massage worden deze knopen uit de spieren gehaald waardoor het melkzuur goed weg kan en je spieren weer kunnen ontspannen.


Genoeg redenen dus om af en toe lief te zijn voor jezelf.


Liefs, Joyce


140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page