top of page
  • Foto van schrijverJoyce

De magie van aanraking

Bijgewerkt op: 8 mei 2020

Waarom is een aanraking zo krachtig, zeg maar bijna magisch?


Een liefdevolle knuffel, een ontspannende massage of een arm om je heen. Aanraking is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar is net als eten en drinken een eerste levensbehoefte.

Fysieke aanrakingen stimuleren de verbondenheid, het vertrouwen en het gevoel van veiligheid. Je huid is je grootste en belangrijkste contactorgaan. Miljoenen cellen reageren op iedere aanraking. Tijdens een aanraking daalt het cortisolniveau waardoor je je in een mum van tijd minder gespannen voelt. Ook wordt de aanmaak van het gelukshormoon endorfine gestimuleerd, waardoor je stemming een boost krijgt. De hormonen dopamine en serotonine geven een kalmerend effect en een gevoel van rust en geborgenheid.


Natuurlijk zijn er allerlei medische aspecten zoals een betere bloeddoorstroming, het soepel houden van de spieren en het verminderen van spierpijn. Maar tijdens een massage gebeurt er zoveel meer. De aanraking tijdens een massage geven je het ik-mag-er-zijn-gevoel. Dat je goed bent zoals je bent en dat je je niet anders hoeft voor te doen, maar alleen hoeft te zijn. Aanraking is een belangrijke manier is om ons met elkaar te verbinden. Misschien wel de belangrijkste. Een aanraking komt vanuit je handen, het verlengstuk van je hart.

Een massage vanuit het hart is een massage vanuit liefde en mededogen voor de ander en zonder waardeoordeel. Dit zorgt ervoor dat iemand helemaal zichzelf mag zijn en zich open mag stellen voor de massage om te ontvangen

175 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page